Održan šesti ciklus “Rastimo zajedno“

27. travnja 2024.

U siječnju ove godine smo krenuli s provođenjem šestog ciklusa Rastimo zajedno radionica. Program "Rastimo zajedno" je nastao u okviru šireg programa UNICEF-a za podršku roditeljstvu “Prve tri su najvažnije”, a provodi se diljem Hrvatske. Namijenjen je roditeljima najmlađe djece u dobi do četiri godine života, ali je koristan i za roditelje starije djece predškolske dobi. Svrha programa je omogućiti protok informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju svojih roditeljskih odgovornosti te promiču osobni rast i razvoj kompetencija roditelja i djeteta.

Glavni cilj programa je stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojemu roditelji s voditeljicama radionica i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, upoznaju se sa znanstvenim stajalištima o razvojno poticajnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i o roditeljstvu na dobrobit djeteta i roditelja.

Program se sastoji se od jedanaest konceptualno i tematski povezanih radionica koje se održavaju jednom tjedno u trajanju od dva sata. Radionice se nadovezuju jedna na drugu te je preporučljivo da roditelji pohađaju svih 11 radionica u kontinuitetu.

Optimalno, na radionicama sudjeluje 8 - 12 roditelja, a koristite se različiti oblici rada, ovisno o cilju i sadržaju pojedine aktivnosti. Kratka predavanja uz powerpoint prezentacije, vježbe i rad na različitim zadacima izmjenjuju se s razgovorom na određenu temu i razmjenom iskustva u malim ili većim grupama. Svaka radionica "začinjena" je i ponekom igrom i/ili kratkim filmom.

Radionice su vodile educirane voditeljice, odgojiteljice Maja Grubišić i Marina Šanko Brletić te psihologinja Daniela Filinić. Program je besplatan za roditelje i ove se godine javio rekordan broj roditelja - njih 13. Nažalost, zbog brojnih bolovanja i poslovnih obveza nisu svi roditelji uspjeli i završiti ciklus te je njih sedam okrunilo svoju edukaciju i diplomom, a ostali su roditelji odmah izrazili želju ponovnog uključivanja u novi ciklus radionica. Roditelji su edukaciju ocijenili kao vrlo vrijednu i korisnu te je posljednji susret, uz ponos i sreću zbog odlično odrađenog posla, rada na sebi i usavršavanja svojih vještina i kompetencija, vladala i blaga sjeta zbog završetka naših druženja. No kako ne bi sve ostalo na tom, planiramo oformiti Klub roditelja koji će nam omogućiti da se nekoliko puta godišnje, ovisno o interesu i zanimanju roditelja za predložene teme, ponovno družimo te zajedno učimo, rastemo i razvijamo se.

Zadnje objave

vrtic.orepcici@gmail.com
Faranski pogon 12, 51262 Kraljevica
Strossmayerova 32, 51262 Kraljevica
UPISICIJENEJELOVNIKPRAVILA PRIVATNOSTI
KONTAKTI
© 2024. Dječji vrtić OREPČIĆI