Projekt “Moj prijatelj iz Fortice”

1. prosinca 2019.

Kao i svake godine, Dječji vrtić Orepčići je dio projekta "Moj prijatelj iz Fortice". To je program za unaprjeđenje prosocijalnog ponašanja i komunikacijskih vještina učenika i djece s teškoćama u razvoju. Program je na inicijativu Centra Fortica pokrenut 2013. godine te se od tada uspješno provodi u suradnji sa partnerima: Osnovnom školom Kraljevica, Dječjim vrtićem Orepčići iz Kraljevice i Centrom za odgoj i obrazovanje iz Rijeke. Program je verificiran od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja, kao primjer dobre prakse u integraciji djece s teškoćama.

Hvalevrijedan projekt s mnoštvom zanimljivih aktivnosti i sadržaja primjer je i obrnute inkluzije što se odnosi na uključivanje djece tipičnog razvoja u posebni sustav odgoja i obrazovanja. Zagovaratelji obrnute inkluzije tvrde kako ona omogućuje djeci tipičnog razvoja učenje u kvalitetnijem okruženju iz više razloga: povoljniji je omjer odraslih i djece, postoji više mogućnosti za provođenje individualizacije načina rada i diferencijacije sadržaja rada, te zbog učiteljeve uske specijaliziranosti za učenje i poučavanje. S druge strane, obrnuta inkluzija djeci s teškoćama u razvoju omogućuje širenje socijalne mreže i stjecanje kompetencija potrebnih za svakodnevno socijalno funkcioniranje kao i građenje prijateljstava među djecom te stjecanje socijalnih kompetencija sve djece (Romstein, 2015).

Da bi obrnuta inkluzija opravdala svoju vrijednost, potreban je kontinuitet inkluzivnih iskustava djece, stoga će djeca iz Dječjeg vrtića Orepčići ove godine, kao i svake naredne, posjećivati svoje prijatelje iz Fortice s kojima će stvarati nova iskustva i uspomene. U prilogu se nalaze fotografije dosadašnjih posjeta našim novim prijateljima.

Za više informacija o projektu posjetite stranicu Centra za rehabilitaciju "Fortica".

Zadnje objave

vrtic.orepcici@gmail.com
Faranski pogon 12, 51262 Kraljevica
Strossmayerova 32, 51262 Kraljevica
UPISICIJENEJELOVNIKPRAVILA PRIVATNOSTI
KONTAKTI
© 2024. Dječji vrtić OREPČIĆI